logo jth

Schooltoneelclub

Na de tournee van Grimmige Sprookjes in 2015-2016 langs scholen voor primair onderwijs in de provincie Zuid-Holland werd op 13 scholen een schooltoneelclub opgericht. Onder leiding van een docent/regisseur van het Jeugdtheaterhuis werkte een groep leerlingen vijftien weken aan een eigen versie van ‘Grimmige Sprookjes’. De tekst van Collected Grimm Tales, door Sanne Parlevliet vertaald, was hierbij het uitgangspunt. Bij de club werden ook leerkrachten en ouders betrokken, die het proces meemaakten en die hun talenten konden inzetten om decors en kostuums te maken en de logistieke organisatie op zich te nemen.

In seizoen 2016-2017 spelen de kinderen van de 13 schooltoneelclubs mee in Meer Grimmige Sprookjes in de Schouwburg van hun eigen woonplaats, daarnaast maken zij op school weer een voorstelling op basis van één van de sprookjes uit de voorstelling.
Deskundigheidsbevordering van leerkrachten, ouderparticipatie en leesbevordering van leerlingen zijn hierbij onderliggende doelstellingen.

Voor wie?
Kinderen uit de groepen 4 t/m 8 van scholen voor primair onderwijs. Bij de club worden ook leerkrachten en ouders/verzorgers betrokken, die het proces meemaken en die hun talent en vaardigheden inzetten om kostuums, decors en rekwisieten te maken en de logistieke organisatie op zich te nemen.
Door wie?
Een begeleider/regisseur van het Jeugdtheaterhuis, in samenwerking met de scholen.
Doel?
Het ondersteunen van scholen bij het opzetten en in stand houden van een schooltoneelclub. Deskundigheidsbevordering van leerkrachten, ouderparticipatie en leesbevordering van leerlingen zijn hierbij onderliggende doelstellingen.
Waar?
Op de school, na schooltijd en in de plaatselijke Schouwburg.

Lees hier het artikel door het Fonds voor Cultuurparticipatie over de over de Schooltoneelclub van de Pacellischool uit Leiden.